Popüler Yayınlar

Sayfalar

12 Temmuz 2009 Pazar

Şehit Orgeneral Eşref Bitlis ve Amerika'nın oyunları

Uğur Mumcu’nun öldürülmesinden bir ay sonra Türkiye başka bir haberle sarsıldı. 17 Şubat günü Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in uçağı Güvercinlik Askeri Havaalanından kalktıktan kısa bir süre sonra düştü ve Eşref Bitlis ile pilotlar Binbaşı Yaşar Erian ve Yüzbaşı Tuğrul Sezginler şehit düştüler.
Olaydan bir saat sonra Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, yaptığı açıklamada olayın uçağın motorundaki buzlanma yüzünden meydana gelen bir kaza olduğunu söyledi. Ancak olayla ilgili bilirkişi tayin edilen İTÜ öğretim üyelerinden oluşan bir heyetin raporunda, uçağın buzlanma sonucu düşmüş olamayacağı açıklandı. Pilotaj veya bakım hatası da olmadığını belirten rapor, sabotaj ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulamıştı.
Bu raporun yayınlanmasının ardından 7 yıl geçti. Ancak Eşref Bitlis’in uçağının düşürülmesi ile ilgili bir adım atılmamış durumda. Tıpkı Uğur Mumcu cinayetinde olduğu gibi olay hasıraltı ediliyor. 16 Şubat akşamı hangarda nöbet tutan er Tahir Metin’in, akşam saatlerinde astsubay olduğunu tahmin ettiği şüpheli bir şahsın hangardan Havacılık Okulu’na gittiğine dair verdiği ifade soruşturma evraklarında kaybolmuş durumda. Doğan Güreş’in olayla ilgili uzman heyet raporunu açıklamadan yaptığı “kaza” açıklaması ise şüphe uyandırıyor. Olayın üzerinden on yıl geçti. Bugün asker ve sivil pek çok uzman, olayın bir sabotaj olduğu konusunda hemfikir. Kimse kaza olduğuna inanmıyor.
Uğur Mumcu ve Eşref Bitlis aynı iz üzerindeyken öldürüldüler
Eşref Bitlis, Kürt meselesinin çözümünde Irak-İran ve Suriye ile birlikte davranmak politikasını benimsemişti ve Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyordu. İşte bu, ABD’nin politikasının tam tersi idi. Bitlis, bölgedeki Kürt grupların liderleriyle görüşerek, onları ABD’nin güdümünden çıkarmaya çalışıyordu. Eğer, uçağı düşürülmeseydi, Diyarbakır’a geçecek ve bu konuyla ilgili çeşitli görüşmeler yapacaktı.
Bitlis, Çekiç Güç’ün bölgedeki faaliyetleri ile ilgili rapor hazırladı ve Çekiç Güç’ün Kürt devleti kurma için çalıştığını yazdı. ABD-PKK bağlantısını yüksek sesle söylemesi Genelkurmay ve hükümetle ilişkisini gerginleştirmişti.
Eşref Bitlis, Körfez Savaşı sırasında Özal’a direnen paşaların başında geliyordu. Irak’a ikinci bir cephe açılması yolundaki baskılara karşı koydu. Bitlis, ABD’nin Ortadoğu’ya asker çıkarmayı hedeflediği bir gizli planı saptayıp Genelkurmay’a bildirdi. O dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı olan Doğan Güreş ise bu raporların fiili bir öneminin bulunmadığını ileri sürüyordu. Eşref Bitlis ile Doğan Güreş arasındaki çatışma o günlerde başladı.
Bitlis ile Güreş’in arasındaki tartışmalar basına yansıyınca, Bitlis Cumhurbaşkanı Özal’a 22 Mart 1992 tarihinde bir mektup yazmıştı. Mektupta Çekiç Güç’ün PKK ile birlikte hareket ettiği ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın bölgede “yanlış tasarruflarda” bulunduğunu belirtiyordu.
Kamuoyunda “Eşref Bitlis Planı” olarak bilinen, Kürt sorununa bölge ülkeleriyle çözüm politikası 1996’da önemli bir başarı kazandı. Türk Genelkurmayı’nın desteklediği Saddam Hüseyin-Mesut Barzani anlaşmasıyla 8000 CIA peşmergesi, bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.
Eşref Bitlis, yeni Genelkurmay Başkanlığı için en güçlü adaydı. ABD’nin Ortadoğu politikasına çomak sokan bir Türk Genelkurmay Başkanı, herhalde Amerikalıların en büyük kabuslarından biridir. Bu yüzden Eşref Bitlis’i ortadan kaldırmak için düğmeye basılmıştır.
Bu doğru saptamaya şu hatırlatmayı da eklemek gerek. Eşref Bitlis, Uğur Mumcu’dan yalnızca bir kaç hafta sonra öldürüldü ve ikisinin de son çalışmaları kukla Kürt devletini engellemek, PKK’nın dış bağlantılarının üzerine giderek onu bitirmek üzerine olmuştu. Bitlis’in askeri açıdan tam bunu başarmak üzereyken, Mumcu’nun da tam PKK’nın emperyalist merkezlerle ilişkisinde son halkaya ulaşmışken öldürülmeleri elbette ki tesadüf olamazdı. Türkiye en çok sıkıştırıldığı noktada, yani Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti tehlikesi karşısındayken en ön cephede savaşan komutanlarını kaybetti. Bunun ise savaşta ciddi bir kayıp olduğu unutulmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Timurtaş hoca, Timurtaş uçar hoca efendi,laik dü,zen,kominist gençler,timur taş hoca mp3,timr taş hoca video izle,yeni sohbetler,deccal,şeytan ,cin,peri,hurafe,yecüc-mecüc,kimdir,yaratılış gayesi,insandaki deha