Popüler Yayınlar

Sayfalar

8 Temmuz 2009 Çarşamba

Negatif ateizm / Agnostik ateizm / Ateist agnostisizm

Negatif ateizm / Agnostik ateizm / Ateist agnostisizm

Dinler dışında Tanrı kavramı hakkındaki diğer düşünce sistemleri.

Moderatör: Moderasyon Ekibi

Negatif ateizm / Agnostik ateizm / Ateist agnostisizm

Mesajgönderen inferna » 09 Haz 2009, 05:02

bunların anlamları üzerinde görüşbirliği var mıdır? varsa bunların teoride/pratikte birbirlerinden farkları nelerdir? yoksa sadece kafa mı karıştırırlar?

bonus: agnostik teizm (?) görüşünü taşıyanlar hangi dini neye göre seçerler?
Kullanıcı avatarı
inferna
Bilgili Üye
Mesajlar: 49
Kayıt: 26 May 2009, 13:52

Re: Negatif ateizm / Agnostik ateizm / Ateist agnostisizm

Mesajgönderen Viaggio » 09 Haz 2009, 16:46

agnostik ateizm ve ateist agnostisizm aynı şey olmalı. arada fark varsa onu ben bilmiyorum.

negatif ateizm, zayıf ateizm, agnostik ateizm gibi kavramların piyasaya çıkışı bildiğim kadarıyla yenidir. neoateistlerin yumurtladığı bu yeniden tanımlamalar ile agnostisizm ateizmin içine çekilmeye çalışılmış olabilir. tanım itibariyle bir negatif ateist tanrının varlığı konusunda agnostik olmak zorunda, aksi takdirde pozitif ateist olacaktı... ama bir agnostik, negatif ateist olmak zorunda değildir. o zaman negatif ateizm mi agnostisizmi kapsar yoksa tam tersi mi? bence agnostisizmin negatif ateizmi kapsaması daha akla uygundur ki o durumda zaten negatif ateizmi elimine etmiş oluruz.

şimdi bu arkadaşların öne sürdüğü bir iddia var:
Ateizm tanrının yokluğuna inanç değildir, tanrı inancının yokluğudur.

bu cümleden hareket edersek, benim muhabbet kuşumun ateist olması lazım. şu anda odamı aydınlatan ampül de ateist olsa gerek. yeni doğan bebekler, hiç dinle karşılaşmamış kabileler diye gider bu...

konuyu şuraya bağlayacağım, alıntıladığım cümlede tarif edilen şeyin, yani inanç yokluğunun adı ateizm değildir. illa adını koyacaksak non-teizm diyelim mesela, o zaman tüm ateistler&agnostikler hep beraber non-teist olalım. ama dediğim gibi bu yokluk tanımı bir akıl yürütme gerektirmediği için, akıl yürütemeyen varlıkları da kapsar.

bonus soruyla ilgili fazla bir bilgim yok. tahminimce agnostisizm, neoateistlerce bölündükten sonra agnostik teizm diye birşey zorunluluktan ortaya çıktı. dolayısıyla bu düşüncenin altının dolu olduğunu da düşünmüyorum. elbette bu durumu gören teistler durumdan vazife çıkararak agnostik teizmi sahiplenmiş ve promote etmiş olabilirler. o ayrı bir konu. tabi bunlar benim kişisel düşüncelerim. kendini agnostik teist olarak gören arkadaşlar varsa belki bizi aydınlatabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Timurtaş hoca, Timurtaş uçar hoca efendi,laik dü,zen,kominist gençler,timur taş hoca mp3,timr taş hoca video izle,yeni sohbetler,deccal,şeytan ,cin,peri,hurafe,yecüc-mecüc,kimdir,yaratılış gayesi,insandaki deha